hem
kalender                       stockholms solister kammarorkester

M   A   R   I   A      E   K   L   U   N   D

"När orden inte räcker till så tar musiken vid"
P. I. Tchaikovsky

James Alexander,

13 March 2017, Cambridge, England


Det finns ytterst få dirigenter som kan spåra sitt musikaliska DNA direkt till sådana nydanare inom klassisk musik som Britten, Shostakovitch och Khachaturian. Men det kan Maria. Trogen sitt musikaliska arv bygger hon vidare på repertoaren av främst ryska, italienska och nordiska kompositörer med några av de främsta orkestrarna och operahusen i Sverige och Europa. 2005 blev hon den första kvinnliga dirigenten någonsin att uppträda på Bolsjojteatern i Moskva.

2007 debuterade hon med Arena di Verona och genom åren har hon regelbundet dirigerat framstående orkestrar som Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Göteborgs Symfonikerna, Göteborgs Opera, Folkoperan, Gävle Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkerstern och många fler.

Under 2012 etablerade hon Stockholms Solister, kammarorkestern med syfte att föra klassisk musik till alla musikälskare i huvudstaden. Född i Sovjetunionen, fick hon sina första musikaliska lektioner från sin farmor som var en skicklig pianist. Maria minns att hon vid en mycket tidig ålder kände att hon ville flytta på händerna samtidigt som hon lyssnade på musiken.

”Jag kunde inte kontrollera det men även när jag var liten målade jag i luften till musiken. Efter att har vunnit en dirigenttävling på Tchaikovsky Musikgymnasiet i Moskva vid 16 års ålder fanns ingen tvekan i mitt hjärta - Jag ville vara en dirigent”.

Hennes pianolärare vid Tchaikovsky Musikgymnasiet var Nune Khachaturian, Aram Khachaturians dotter och det är här Marias kärlek och förståelse för den moderna klassiska musiken slog rot. Maria tog examen från både Moskvas Tchaikovsky Konservatorium och Gnesin Musikakademi 1996. Under 1997-2000 fortsatte hon sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

2001-2004 fullföljde hon sina studier med den legendariske orkesterledaren Gennady Rozhdestvensky. Han hade en nära kontakt med nästan alla stora kompositörer inom den klassiska konstmusiken från tjugonde århundradet men hans favoriter var Britten och Shostakovitch, som närvarade under repetitioner och uruppföranden av sina verk.

Idag är Maria Eklund en av de mest framstående dirigenterna i sin generation. Hon började säsongen 2017 med att dirigera den Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och Göteborgsoperan. Hon arbetar med ledande symfoniorkestrar och operahus som Bolsjojteatern, Göteborgs Symfoniker, Moskvas Filharmoniska orkester, Arena di Verona, National Opera Kina och ryska Nationella Orkestern samt andra svenska och tyska orkestrar.

Under säsongen 2013-2014 gjorde Maria en turné med Stockholms Solister, där hon är dirigent och konstnärlig ledare, till Moskva och Växjö. Mellan 2005 och 2013 uppträdde hon regelbundet med Moskvas Filharmoniska orkester med programmet ”Stjärnor i det tjugoförsta århundradet” och ”Romantiska konserter”, som i hög grad lovprisades av den ryska pressen. Under 2010 hade hon en turné i Sverige med Marinens musikkår och en turné med Stockholms Blåsarsymfoniker till Mariinskijteatern i S:t Petersburg och Berwaldhallen i Stockholm.

Under åren 2005-2008 har hon varit första gästdirigent vid ryska Statliga Symfoniorkestern. I oktober 2010 öppnade Maria säsongen för Moskvas Filharmonia och presenterade för första gången för den ryska publiken det nyskrivna verket ”Open Ground” av den mycket erkända kvinnliga tonsättaren Viktoria Borisova-Ollas.

”Jag är övertygad om att världen aldrig står still. Vi arbetar ständigt. Det spelar ingen roll vad du gör och hur framgångsrik du är det finns alltid nästa nivå. Och jag gillar att utmana mig själv och mina medarbetare i att prova på nya saker, nya arenor och ny musik.”

Sedan 2015 är Maria ordförande i KUPP! - en sammanslutning av svenska kvinnliga dirigenter som strävar efter jämställdhet i klassisk musik i Sverige. Deras arbete har lett till många publikationer i pressen inklusive statistik om manliga och kvinnliga ledare och solister och tack vare detta arbete är debatten ute i det offentliga rummet.

”Jag älskar att dirigera. Jag älskar att arbeta med musik och musiker och det finns ingett annat jag vill göra i mitt liv.

Eklund
Läs Maria's profile på Mariinsky Teater i St. Petersburg, Ryssland - webbsidan på engelska.

Läs en stor intervju med Maria i OPUS Magazinet, April 2016 på svenska.


Följ gärna Maria i sociala medier / e-posta eller ring henne med din professionella förfrågan på 0708 155 437

Mob: +46 708 155 437

E-mail: maria-eklund(at)telia.com

or

Y F TL


photographers: Elena Sidyakina and Ivan Smirnov


made in england

by
james   alexander

last update : 26 april 2017